martes, 1 de mayo de 2007

Veles e vents

Veles e vents han mos desigs complir
faent camins dubtosos per la mar
mestre i ponent contra d´ells veig armar:
xaloc, llevant, los deuen subvenir
ab lurs amics lo grec e lo migjorn,
fent humils precs al vent tramuntanal
qu'en son bufar los sia parcial
e que tots cinc complesquen mon retorn...

...versa un dels poemes del poeta valencià Ausiàs March. Uns versos que, a més, han servit per nomenar l’emblema arquitectònic de la Copa de l’Amèrica 2007, l’edifici Veles e Vents.

El poema tracta la força del vent, un dels principals absents en l’inici de la 32a edició de la cursa de vela. I és que després de tantes obres, noves construccions i reformes a la ciutat de València, sembla que hi ha una cosa que l’alcaldessa Rita no ha pogut controlar...
Malgrat les despeses multimilionàries fetes en tecnologia per celebrar el torneig més antic del món, no han trobat cap solució per impedir aquest problema meteorològic.

Alguns altres inconvenients tampoc no li han vingut massa bé a l’Ajuntament de València. Les inversions per millorar i condicionar la ciutat del Túria li han generat el major nombre de denúncies, des de que la candidata popular està al front del consistori.

Diuen que junt amb la ciutat de les Arts i les Ciències, València comença a ser una ciutat de referència, però em sembla que totes aquestes actuacions han resultat contraproduents. Com pot ser que tenint el port i el riu tan a prop de ma casa, puga percebre tot açò com tan llunyà?

Pel que fa al tractament informatiu que ha rebut la Copa de l’Amèrica, clarament ha sigut excessiu. Durant mesos l’autonòmica valenciana Canal 9 ens ha ofert notícies que tractaven des de l’arribada al port de l’Alinghi [guanyador suís de l’última edició] fins especials on ens explicaven cadascuna de les parts que composen una embarcació, passant pels típics i inservibles cursos de vela a través d’una pantalla.
Els periòdics no s’han quedat enrere, i diaris com El Levante o Las Provincias han iniciat una cursa per oferir els millors i més complets suplements.
Si el que volien era informar, segurament informació ens ha sobrat, però si a més pretenien crear interès per aquesta competició, en el meu cas no els ha funcionat...

10 comentarios:

Lluc Salellas i Vilar dijo...

companya teresa (pronunciat com toca), aquest divendres me'n vaig a València i Xàtiva,....per primera vegada en ma vida,...aviam si aconsegueixo que la copa amèrica sigui la meva nova passió,..heheheh

Oliver F. Domínguez dijo...

si els diners invertits en la copa anessin a altres destins...

Oliver F. Domínguez dijo...

posats a fer com reclames comentaris llargs, diré que la Copa ha patit la falta (o, en menor mesura, excessos del vent) i fins i tot amb això s'han passat a les noticies i diaris. Tot amb l'excusa que el "Desafío español" pot fer alguna coseta mig important. Però, per molt que diguin, la vela no es un esport de masses, és un esport elitista i, fins a cert punt, sectari, ja que calen calers per practicar-lo. Així que no crec que hagin fet sentir a la gent partícep de l'èxit (o fracàs) de l'embarcació espanyola. I a sobre Rita (l'aldaldessa, no la "cantaora") encara perdrà popularitat. Això m'agradaria.

Alberto dijo...

Se trata de un deporte elitista, como muy bien dice el chico este, desde luego la cobertura mediática que le están dando los medios es excesiva. No creo que le interese a muchísima gente y si recibe tanta antención de los medios es porque hay mucho dinero a su alrededor.

eloy urarte dijo...

Como barremos para casa Tere. Yo la verdad, mira que adoro los deportes, pero la vela... es que me interesa menos que las elecciones francesas, que mira que es decir. Me gusta cuando hablas/escribes valenciano!

Nere dijo...

jaja, a mi tmb me gusta cuando hablas valenciano tere ;)

Vale que la vela no debe despertar muchas pasiones y que se le esta dando una cobertura mediatica escesiva, pero al fin y al cabo es lo que pasa con todo. Nos enteramos de lo que les interesa que nos enteremos, y el futbol me resulta bastante menos interesante, pero tanto oirlo y verlo por todas partes, nos acabamos convenciendo de que es algo interesante.

No te quejaras, por fin comento tu super blog, y encima menuda parrafada...

Jusephus dijo...

Enlloc de tants euros abocats a la Copa Amèrica per difondre el "Veles e vents" d'Ausiàs, jo els hauria invertit en un lloc encantador anomenat Ca Revolta on et pots prendre igualment unes copes (no americanes) tot escoltant el Veles e vents de marres...

Raimon, la Rita et necessita.

HEINSTAAGLEN dijo...

Hagués quedat millor a Palma la America's Cup, més pijos. A més als valencians us han donat pel cul amb les obres (jo conec una que va anar a petar a un bassalt de ciment...)

Anarquia i Salut a tots!!!

Lluc Salellas i Vilar dijo...

Paí Valencià, Païso Catalans. Xàtiva un a preciositat, Benimaclet encantador, ciudad de la arte fa pudor!!!

amunt els socarrats!!!

TeresaLT dijo...

jejejeje, es nota que ho has passat bé. Jo ja trobe a faltar la ciutat del Túria i Gandia!!!